allrahemligasterummet.blogg.se

2016-10-30
09:46:58

Att slå tillbaka med fakta

 
Grubblar över den situation jag är i just nu. Att nu, efter ett och ett halvt år, verkligen veta att jag har en sjukdom känns förvisso tråkigt men trots allt ändå bra. Nu vet jag vad som är felet och kan då också bemöta alla som ansett mig fet och överviktig med fakta, alla som påtalat att jag skulle banta och träna mer. Att nu rakryggat kunna säga dem att det inte spelat någon roll om jag sprungit på löpbandet dygnet runt och bara levt på sallad, mina fettceller i benen och armarna hade vuxit ändå eftersom de är resistenta mot träning. Det känns lite som en revansch för mig med tanke på vad jag fått stå ut, all skit jag fått ta emot så många gånger. Nu vet jag också att det finns hjälp att få och den möjligheten måste sjukvården ge mig. Jag vet att det kommer att bli en lång och tuff resa mot målet för att bli piggare men den är jag beredd att ta, även om jag är rädd och orolig för den. Men det finns ingen annan väg mot ett bättre liv så...
 
Diagnosen lipödem kan kortfattat beskrivas som Svenska Ödemförbundet gör på sin hemsida:
Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna är påverkade. Lipödem är med största sannolikhet ärftlig, men genen är inte definierad än. Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och kan bryta ut i samband med stora hormonella förändringar såsom pubertet, graviditet och klimakterium. Endast ett fåtal män har rapporterats ha lipödem. Vid sjukdomens utbrott ökar kroppens fettceller i storlek och personen ökar då i omfång framförallt över, höfter, lår och skinkor. Man beräknar att 11 procent av Sveriges kvinnliga befolkning får lipödem efter puberteten.
 
Lipödem diagnostiseras ofta som fetma trots att det finns många tydliga tecken som skiljer lipödem från frisk fettvävnad. Några kännetecken på lipödem är att överkroppen oftast är smalare än underkroppen, man får ofta smärta till svår smärta vid minsta tryck, har lätt att få blåmärken samt får en ökad svullnad under dagen.
 
Se denna korta film som berättar om hur man bemöts när man har lipödem...